luni, mai 31, 2004

BBC Documentary: Gypsy Child Brides
Ostracised and driven to the margins of society, the Gypsies have become increasingly insular.
One effect has been that they have preserved their ancient culture - isolated, but remarkably intact. It is rich and meaningful certainly, but also locked in time.
In particular it has failed to adapt to contemporary notions of gender equality. If the Romany people are terribly oppressed, their women are doubly so.

Raportul pe 2004 al Amnesty International:
Widespread corruption, affecting all aspects of society, undermined the government's ability to promote respect for basic rights and improve the economy.

Evenimentul Zilei: Coruptia ne calca in picioare, Adevărul: Coruptia generalizata - cauza incalcarii drepturilor omului in Romania, Jurnalul Naţional: Romania, corigenta la drepturile omului

miercuri, mai 26, 2004

Nostalgia pionierilor: ...parintii asteptand de la scoala sa invete copiii, in primul rand, sa fie ordonati (69%), sa respecte regulile (62%) si dupa aceea sa colaboreze cu alti oameni (40%) sau sa fie independenti (22%). [...] 87% dintre respondenti au considerat ca pentru aceeasi materie ar trebui sa existe numai un singur manual si numai 46% sunt de acord cu invatamantul privat, iar 55% considera ca doar Ministerul Educatiei ar trebui sa stabileasca ce invata copiii in scoala.

Campanie electorală la Clejani: "P-asta l-a gasit PSD-ul sa-l puna in locul lui Vali. Ca pe ala nu l-ar mai vota nici dracu'. N-a fost in stare sa puna la scoala, la copii, un put. Vin copiii sa-si ia apa cu caldarea din gradina de la oameni" sare un satean cu gura. [...]
[Cojocaru, omu' de la judet] ne explica apoi cum "rezolva" PSD-ul cu cealalta parte a electoratului din Clejani, cu tiganii. "Cu bere. Cum altfel? Plus ca le spunem ca le aducem instrumente pentru un nou taraf. Cobze, viori si-un profesor care sa-i invete muzica pe note. Noi o sa-i ajutam".

[Diaconescu] a adaugat ca sistemul penitenciar din Romania poate deveni performant doar cu foarte multi bani. "Costurile ar fi cam de 20 de milioane de euro la fiecare o mie de detinuti".
Nu ar fi mai ieftin să reducem numărul de deţinuţi?

marți, mai 25, 2004

Mircea Cărtărescu din avion: Dar ce sunt astea? Cu un an sau doi in urma Otopenii, la marginea marelui oras, erau o comuna oarecare. Acum ramai cu gura cascata. Sa mai zici ca "romanii e saraci"! Nu e saraci, dom?le: dedesubt stralucesc din ochii albastri ai piscinelor zeci, poate sute de vile nou-noute, casoaie masive, cu acoperisuri "in patru ape", cu etaj(e), cu teren de tenis in curte. Parc-ai fi intr-o suburbie a Los Angeles-ului, nu altceva.

duminică, mai 23, 2004

Ţăranii de la bloc: Planurile de sistematizare ale lui Ceausescu ar fi trebuit sa rada de pe fata pamintului mai bine de jumatate din satele romanesti.

vineri, mai 21, 2004

Copiii preferă manelele: In top sunt prezente formatiile 3rei Sud Est si O-Zone, dar si Adrian Minune si Nicolae Guta.

Un interviu amuzant cu directorul adjunct al ziarului "El Pais": Majoritatea [românilor] sint tigani si ei nu sint simpatizati, nici n-ar avea cum sa fie atita timp cit fura, se aduna in bande. [...]Tocmai existenta Uniunii Sovietice, a acestui imperiu cu adevarat al raului acolo unde el a existat, ii forta pe capitalistii din Vest, proprietarii mijloacelor de productie din Occident, sa fie mai atenti. [...] democratia in America este o democratie de calitate slaba.

miercuri, mai 19, 2004

Impozitul pe venit trebuie fixat la 15%!
Taxarea venitului cu o cota unica de aproximativ 15% ar aduce salariatilor mai multi bani in buzunare si i-ar scapa de corvoada declaratiilor fiscale sau de spaima ca mai au de dat bani Fiscului, pentru ca au muncit mai mult, in mai multe locuri, sustin membrii RTT.
[...] salariul de la care se aplica nivelul de sus al taxarii este mult mai mic decit in restul lumii, a declarat Gabriel Biris.
Taxa unica ar spulbera si interventia statului in viata privata a cetatenilor, prin sistemul de deduceri pe care-l practica pentru a stimula vreo atitudine, si asta nu este sanatos [...].
Michael Guest: Cred insa ca sistemul trebuie simplificat, pentru a fi mai bine inteles si aplicat, taxele trebuie reduse pentru ca sint prea mari si trebuie colectate uniform.

O cota unica de 17% la impozitul pe venit ar fi rezonabila pentru Romania
Slovacia, tarile baltice sau Rusia sunt doar cateva exemple unde aplicarea unei cote unice de impozitare a persoanelor a condus la o crestere a incasarilor la buget.
Facilitatile fiscale nu sunt esentiale pentru atragerea investitorilor daca sistemul fiscal este prost si instabil. Slovacia, care are o cota scazuta a impozitului pe profit (n.r. - la fel ca si cel pentru venit si TVA) este considerata intr-un studiu al Bancii Mondiale urmatorul Hong Kong, sau, mai aproape, o noua Irlanda a Europei din punct de vedere al atragerii investitiilor straine si al ratei de crestere economica", a declarat Barry Kolodkin, consilier american pe probleme de investitii straine.

marți, mai 18, 2004

Un nou studiu SAR - Impozitul cu cotă unică [PDF]:
Impozitul progresiv utilizat astăzi nu apasă pe cei cu adevărat bogaţi, aşa cum greşit - sau interesat - susţin unii, ci pe un grup mic de salariaţi cu lefuri peste medie. Veniturile mari în România sunt de multă vreme dirijate pe alte canale.
Administraţia fiscală este în pragul blocajului astăzi, trebuind să preia cele 3.5 milioane declaraţii pe 2003 depuse până ieri, deşi a procesat integral doar ceva mai mult de jumătate din declaraţiile pe 2002.
In iunie 2003 SAR lansa ideea că România ar trebui să renunţe la impozitul progresiv pe venitul personal şi să adopte în schimb unul cu cotă unică (flat tax - FT), la un procent situat între 16 şi 20%. Arătam atunci că acesta ar avea mai multe avantaje: o reducere la plată practic pentru toată lumea; eliminarea complicatului sistem de raportare şi globalizare; mai mulţi bani la buget. Mai arătam atunci că aceste concluzii erau sprijinite pe experienţa ţărilor est-europene unde FT deja funcţionează. Şi atrăgeam atenţia că şi alte ţări din zona noastră urmează să facă pasul către FT, cu toate avantajele comparative pentru buget şi investiţii ce decurg de aici.
Oamenii învaţă şi se adaptează rapid la sistem, astfel încât statul are tot mai puţin de adunat de la contribuabili în urma procedurii de globalizare şi tot mai mult de dat înapoi (Fig. 3). In 2002 a avut - de fapt încă are, pentru că procesul nu s-a încheiat - de returnat contribuabililor 700 miliarde lei în valoare netă, în urma aplicării unui sistem ale cărui costuri administrative de funcţionare sunt estimate la încă 800 miliarde lei.

Iarăşi despre munca minorilor:
"In multe dintre familiile care traiesc la limita subzistentei, copiii sunt singura sursa de venit", ne explica Eugen Borlea, directorul World Vision Iasi. "Nici macar nu este vorba de contracte, se face un barter in cele din urma, care de multe ori nici nu este respectat. In cazuri cu care am avut de-a face, copiii vroiau inapoi la munca, pentru a-si intretine familia."
"Copiii nostri se joaca in solarii si ne ajuta, chiar si cei de 3-4 ani au ceva de facut", declara pentru un ziar central unul dintre legumicultori. Intr-adevar, la Matca muncesc chiar si copii, si nimeni nu pare deranjat de acest lucru.
"Nu prea se pricep copiii, trebuie sa mai stai si sa-i inveti, dar sunt harnici si-i folosim la munci unde nu trebuie multa pricepere", ne declara un taran. Spre exemplu, la curatarea si legarea viei.
Este o obisnuinta ca fermele din estul Romaniei sa angajeze la munca si copii din Republica Moldova. Recent, doi copii au fost prinsi de Politia de Frontiera trecand ilegal granita, pentru a munci in agricultura in judetul Vaslui. Dar astfel de aranjamente se fac si mult mai organizat. In Iasi spre exemplu, 400 de copii moldoveni au trecut granita numai intr-o saptamana din septembrie anul trecut, pentru a culege fructe.

Dezinhibare cu orice pret: Problema cursului de "sanatate a reproducerii" e o parte a utopiei ca statul poate rezolva toate racilele societatii. Statul iti da alocatie, statul te tine la gradinita, statul te tine la scoala si iti mai da si "corn cu lapte". Mai nou, statul te invata despre "debutul vietii sexuale", "negocierea in relatiile sexuale", cum sa-ti cauti partenerul, cum sa faci preludiul si chiar ce mai gasesti la sex-shop. Familia, in interiorul careia ar trebui sa se faca aceasta educatie, este incet, incet, exclusa din ecuatie si concurata de statul atotstiutor.

luni, mai 17, 2004

Dintr-o interpelare a europarlamentarului Daniel Hannan cu privire la autostrada Braşov-Borş: "va distruge unul din ultimele peisaje medievale din Europa, neoferind beneficii decit acelor indivizi cu relatii bune, care au cumparat terenurile pe care va fi construita autostrada." ... "complet inutila" ...ar dubla proiectul sustinut de UE (prin Sibiu), pentru a se "sfirsi, fara nici un scop, la granita ungara".

sâmbătă, mai 15, 2004

Gabriela Adameşteanu către Tom Gallagher: V-am citit deja 4 interventii publice pe acest subiect. Nu este cam mult? Nu arata a obsesie? [...] Dar sunteti oare intr-adevar drept cu Tismaneanu? Si sunteti cumva tutorele intelectualilor din Romania? Ce fel de intelectuali ar fi cei care ar avea nevoie de o lectie de pedepsire publica a unuia dintre ei ("cazut in greseala") pentru ca restul sa isi pastreze vigilenta? Nu va contest buna-credinta, dar gasesc interventia dvs. si termenii in care ati facut-o mai mult decat deplasate: chiar jignitoare.

Ajutor de stat degeaba: Fiecare angajat roman plateste anual echivalentul a aproximativ 300 de euro pentru a acoperi ineficienta intreprinderilor de stat care nu-si platesc datoriile catre buget.

Romania Think Tank despre cota unică la impozitul pe venit: Taxa pe venituri fixata la o cota unica functioneaza eficient. In Rusia, veniturile din aceasta taxa s-au dublat dupa ce guvernul a ales, in ianuarie 2001, sa aplice sistemul, introducind o taxa unica de 13%. Evaziunea fiscala s-a evaporat pentru ca pur si simplu n-a mai meritat pentru multa lume sa-si riste linistea, iar o parte consistenta din economia neagra si gri a iesit la suprafata, intrind in legalitate.

vineri, mai 14, 2004

Comuna Flămânzi a fost avansată la rangul de oraş. Prima consecinţă, în afara mândriei primarului: "Schimbarea de statut a localitatii e subiect de discutie la Bruxelles, pentru ca fondurile SAPARD destinate drumului comunal au fost alocate spre beneficiul unor tarani, care intre timp s-au trezit oraseni." E vorba de ultimele tranşe (până în octombrie) ale unui împrumut de 991.175 euro.
Altfel, oraşul pare a fi interesant:

"Primitive pluguri cu coarne si cai roibi ascutiti de foame odihnesc in fata grajdurilor, iar pe bancutele de scanduri din fata portii se usuca la soare cate-o babuta. Un taran burtos, cu coasa pe umar, trece lenes strada. Ai grija sa apesi frana, sa incetinesti. Nevasta-sa a traversat deja si il asteapta pe margine, cu o sapa stirba la picior; se intalnesc amandoi pe cararea cheala, langa Drumul European E 58. Au venit de la lucru. E timpul amiezii."


Reporterii Jurnalului au cules şi câteva obiceiuri locale din categoria "mica ciupeală":

Directoarea şcolii: in biroul meu, am amenajat un laborator de informatica cu patru calculatoare si, incetisor, le facem pe toate".
Un invatator: "Chiar sotia mea si-a inchiriat apartamentul pentru gradinita, dar Primaria plateste o chirie mica, numai 600 de mii de lei pe luna."


Aflăm şi cine susţine balanţa de plăţi a României:

Fabrica de confectii, fosta filatura, este motorul economic al orasului. Intr-o hala imensa, cu masini moderne, lucreaza 672 de persoane, dintre care 525 de femei, platite cu salarii variind intre 2.500.000 si 5.000.000 de lei; croitoresele fac haine exclusiv pentru Anglia, rochii vaporoase, inflorate, la pretul de 23 de lire sterline. "Doamne-fereste sa apara in Flamanzi o fusta 'englezeasca', ca scandalu-i gata!", zice o croitoreasa care impunge cu acul gauri pentru nasturi.

UDMR Cluj: susţinerea lui Rus s-ar fi decis la Bucureşti, "in urma intelegerii dintre conducerile la virf ale PSD si UDMR". Rămâne de văzut dacă UDMR se va transforma treptat în aripa maghiară a PSD, urmând Forumului Democrat al Germanilor din Romania: "valorile social-democratiei, reprezentate cel mai bine in Romania de catre PSD, raspund cel mai bine aspiratiilor de respectare a drepturilor politice, economice si sociale, cooperare si dezvoltare impartasite de toti cetatenii tarii, inclusiv de etnicii germani."

joi, mai 13, 2004

Uniunea Civică Maghiară, pentru a putea totuşi participa la alegerile locale, şi-a înscris candidaţii ca independenţi, dar există şi membri UCM înscrişi pe listele Acţiunii Populare! Şi mai mult: Forumul Democrat German din Romania si-a contestat propriile liste in Harghita, riscand sa ramana astfel fara candidati, pe motiv ca printre acestia se strecurasera membri ai UCMR fara aprobare [...] La Targu Mures, UDMR a depus 23 de contestatii impotriva candidatilor independenti maghiari din Acatari, Miercurea Nirajului, Sangeorgiu de Mures, Gheorghe Doja si Galesti. Tot UDMR Mures a contestat, la Sighisoara, intreaga lista de candidati la Primarie si la Consiliul Orasenesc apartinand PNL de la Sovata si Magerani, intrucat vedea in acestia membri UCMR deghizati in liberali. Reprezentantul PNL Mures, Eugen Nicolaescu, s-a vazut silit sa explice ca, in Sovata, peste 80% din populatie este de etnie maghiara si, deci, inevitabil, si liberalii.
Da, la 15 ani după revoluţie, partidele au învăţat să propună candidaţi de naţionalitate maghiară în secuime: "PSD l-a aruncat in cursa pe Andrei Jean Adrian, care provine dintr-o familie mixta, fiind si vorbitor de limba maghiara [...] Primarul municipiului Sfantul Gheorghe, Albert Almos, si-a lansat candidatura pentru cel de-al patrulea mandat, din partea UDMR, fiind concurat de Gheorghe Retyi Odon (PSD) Milik Otto (PNL-PD) si de independentul Denes Istvan."

După ce a fost păcălit de grecii ciprioţi, Verheugen consideră că 2007 este o dată realistă pentru România.

Decembrie 1989: "Împuşcaţi-i, că nu-s oameni!" - "...soldatii povestesc cum Cocan le cerea sa inceteze focul atunci cand din grupul de manifestanti iesea vreunul mai in fata, dupa care il lua el in bataia pistolului si-l dobora."

miercuri, mai 12, 2004

Emma Nicholson "sustine ca, in 10 ani, peste 30.000 de copii au fost transferati in strainatate, cu un profit de un miliard de dolari pentru oficialitatile si intermediarii care au inlesnit adoptiile".
Alte detalii aici (Catalina traia fericita intr-o familie care intentiona sa o adopte in tara sa. Mama ei naturala nu si-a exprimat niciodata consimtamantul pentru adoptia ei. Aceasta a fost decisa de un tribunal pentru adoptii internationale fara ca mama sa sa stie acest lucru) şi aici.

21.12.1989, ora 15:40: istoria unei executii "Trageti in ei, ca nu sunt oameni"

Românii care muncesc în Europa susţin cursul de schimb: "Faţă de anul precedent, volumele transformate în lei la casele de schimb valutar sînt mai mari şi credem că în continuare vor exista vînzări substanţiale de valută. Probabil, numărul celor care muncesc în străinătate a crescut şi poate că unii dintre ei au găsit slujbe mai bune şi mai bine plătite" ... Plusul de 400 de milioane de euro de la casele de schimb s-a reflectat în poziţia băncilor, care au vîndut moneda europeană pe piaţa valutară.

Prinţul Charles şi-a exprimat îngrijorarea faţă de proiectata autostradă Braşov-Borş. Printul Charles ar fi spus - "Conservarea, folosirea cu grija a patrimoniului natural si cultural e cea mai buna baza a dezvoltarii economice" - si a dat ca exemplu unele regiuni europene protejate si bogate, precum Toscana din Italia.
Argumente serioase împotriva autostrăzii găsiţi într-un studiu SAR [fişier PDF].

Cornel Nistorescu s-a plimbat prin mahala: La capat, spre Sirbi, e o fabrica de lemn amenajata intr-o fosta sectie a CFR-ului. Fabrica e tezaurul cu lemne al cartierului. Fiecare viseaza sa fure un camion cu tivitura de fag si sa boiereasca o iarna intreaga. Sa lucreze? Pardon! E pentru prosti si pentru tarani. La munca sa mearga mitocanul si analfabetul. Giulesteanul ori e bodyguard de hotel scump sau de cazinou, ori scuipa semintele in crestetul trecatorilor. Dar la munca grea sa vina taranii!

luni, mai 10, 2004

Un articol din The Guardian despre cum SUA şi UE trag România în direcţii opuse în privinţa adopţiilor. Emma Nicholson reacţionează în aceeaşi publicaţie. Toată povestea în română în Evenimentul Zilei.

Baronii noştri: fiul Gorjului se însoară cu fiica Hunedoarei, iar Sechelariu plânge la un film despre el însuşi.

vineri, mai 07, 2004

Ziarele de astăzi preiau un raport UNICEF privind "exploatarea copiilor". Interesant este limbajul folosit:
Evenimentul Zilei:Cea mai aspra pedeapsa pe care o risca parintii dovediti ca "vind" sau "inchiriaza" copiii unor angajatori este decaderea din drepturile parintesti. [...] Cel mai greu sufera copiii familiilor de tarani. Aproape noua din zece muncesc in agricultura, 3% muncesc in constructii, 3% in comert si 5% sint implicati in alte activitati, arata raportul UNICEF. [...] Saracia este cea care favorizeaza abuzarea copiilor prin munca [...]
Adevărul: Majoritatea sunt analfabeti, fiind retrasi de la scoala pentru "a-si face treaba". 70.000 de copii sunt practic sclavi, victime ale celor mai grave forme de exploatare a copilului prin munca, inclusiv de catre retelele de prostitutie sau/si trafic de stupefiante.
Câteva articole despre "child labor": The Economics of Child Labor, Kristof on child labor, Legal Child Abuse.

Michael Guest: "Copiii trebuie crescuti in familii, nu trebuie sa-si petreaca cel mai frumos timp al vietii, copilaria, in institutii".

joi, mai 06, 2004

Se pare că foamea nu mai reprezintă o problemă pentru România:
Jumatate din ieseni sint obezi: Cauzele acestui fenomen sint, pe de o parte, consumul indelungat de piine, fasole si cartofi, dar si obisnuinta de a minca mult si nediversificat. "De mici, copiii sint obligati sa manince mult si, in general, acelasi tip de hrana: cartofi, piine, fasole, borsuri sau supe, prajituri de casa sau alimente pe baza de faina de griu" [...] Pe linga aceste cauze, problemele de greutate sint determinate si de sedentarism, mai ales in rindul persoanelor ramase fara ocupatie ori de stresul zilnic. Sedentarism, stres, bolile ţărilor bogate! Mai ales şomerii!
Despre economia obezităţii puteţi citi unele observaţii interesante la Marginal Revolution (în engleză).

Proiectul deputaţilor PSD privind centralele de apartament va fi retras.

[...] De ce nu vor cei care în perioada 1997 - 2000 au creat un regim - "regimul liberalo-ţărănist" - care a însemnat o recesiune imensă pentru ţară, o paranteză de istorie, de ce nu vor ca pensionarii s-o ducă mai bine? De ce nu vor să mărim pensiile? [...] Să nu mai acceptăm demagogia, gargara! [...] Rămâne cum am vorbit...! Vom dubla pensiile, pensia minimă va fi dublată, pensia medie va fi mărită cu 50%. Rămâne cum am vorbit...! Tot discursul aici.

miercuri, mai 05, 2004

BBC: Amnesty International subliniază că în spitalele psihiatrice din România există persoane care au ajuns acolo împotriva voinţei lor şi nu din motive medicale, ceea ce înseamnă un regim de detenţie arbitrară.
Ziua: Aglomerarea din unele spitale a rezultat din faptul ca pacientii trebuie sa doarma in acelasi pat. In unele cazuri pacientii au dormit in acelasi pat pentru a face fata frigului din saloanele neincalzite. [...] Salonul celor cu afectiuni grave "nu are acces la apa curenta si la toaleta. Din aceasta cauza "podeaua acestui salon este adesea acoperita cu fecale si urina deoarece pacientele de aici sufera de incontinenta. Unele din pacientele de aici isi petrec toata ziua in cearceafuri imbibate cu urina si fecale". Nici celelalte doua saloane nu sunt mai atractive, aici "femeile sunt tunse foarte scurt sau rase pe cap" si adesea se plimba "imbracate in zdrente sau chiar dezbracate, iar foarte putine dintre ele au incaltari". [...] Aici "multi dintre pacienti nu au lenjerie intima iar pacientele nu primesc pansamente sanitare in timpul ciclului". [...] Situatia din spitalul psihiatric de la Turceni se prezinta in urmatoarele coordonate: "o cladire darapanata, mirosind a urina si mizerie. Pacientii au paduchi si poarta pijamale murdare. Hrana lor consta doar in orez si supa de cartofi. Intregul stoc de medicamente este alcatuit din cateva doze de Diazepam si Levomepromazine. Singurul medic din spital a renuntat la post, iar pacientii sunt vizitati o data pe saptamana de un psihiatru pensionar". [...] In acelasi raport se mai arata ca "in martie 2003, in spitalul psihiatric din Poroschia cinci barbati au fost gasiti de un jurnalist intr-o camera cu patru paturi. Unul dintre ei avea mana dreapta legata de pat cu un lant. Acesti pacienti foloseau drept toaleta o galeata pusa intr-un colt al camerei". Inchiderea acestor pacienti intr-o camera a fost motivata de directorul spitalului prin aceea ca nu are sedative. Şi tot aşa...
Găsiţi detalii pe site-ul Amnesty International la http://news.amnesty.org/mav/index/ENGEUR395042004.
Memorandumul adresat guvernului se poate descărca de la EuroAtlantic Club, atât în engleză, cât şi în română.

Dacă nu ştiaţi, aflaţi acuma: în rândurile guvernului se ascund scriitori de talent, din familia lui Kafka şi Urmuz. Astfel, de la 15 aprilie, orice solicitare de debransare trebuie sa fie insotita de un referat tehnic de specialitate, la care sa fie anexate planurile si schema de incalzire pentru intreg blocul. In cazul in care aceste planuri nu se mai gasesc, solicitantul trebuie sa ceara intocmirea unui releveu pentru intreaga instalatie termica. Pe baza acestor planuri sau a releveului, un proiectant de specialitate in instalatii termice trebuie sa intocmeasca documentatia de executie obligatoriu vizata de proiectantul initial al instalatiei. In cazul in care proiectantul initial nu mai exista, trebuie intocmita o expertiza tehnica de catre un expert autorizat de Ministerul Transporturilor, Constructiei si Turismului (MTCT). Aceasta trebuie sa contina un alt proiect cu modul de rezolvare a problemelor aparute dupa debransare.Trebuie evaluate obligatoriu toate efectele aparute, diminuarea necesarului de caldura produsa prin debransare si modul de repartizare a consumurilor de incalzire pentru intreg blocul. Proiectul verificat de MTCT va fi depus la sediul regiei de termoficare pentru emiterea referatului tehnic. Daca si acesta a fost obtinut, este nevoie de acordul adunarii generale a asociatiei de proprietari si de hotararea privind conditiile in care se poate face debransarea. In cazul in care asociatia de proprietari nu este de acord cu debransarea, solicitantul pierde aproximativ 1.500 de euro, cat reprezinta cheltuielile cu expertiza, intocmirea releveelor, a proiectelor etc. De altfel, chiar si in cazul fericit in care asociatia aproba debransarea, aceasta nu poate fi facuta in timp util, intrucat Executivul pregateste un pachet legislativ care urmeaza sa interzica debransarea individuala.

marți, mai 04, 2004

O adevărată demenţă legislativă - propunerea deputaţilor Viorel Hrebenciuc şi Dan Ioan Popescu privind centralele de apartament:
- "in scopul protectiei consumatorilor" intr-un "condominiu" (bloc) nu poate functiona decat un singur sistem de incalzire
- schimbarea sistemului de incalzire se hotaraste cu unanimitatea proprietarilor din respectivul bloc si trebuie avizata si de autoritatile locale
- in cazul debransarii individuale trebuie sa existe o decizie aprobata prin votul unanim al colocatarilor
- totusi ca cei care au reusit sa scape de incalzirea centralizata nu vor fi obligati sa se supuna prevederii potrivit careia intr-un bloc exista un singur sistem de incalzire
- Consumatorii care nu si-au platit factura si nu permit personalului imputernicit accesul la instalatii, in vederea debransarii, risca si o amenda de pana la 3 milioane de lei
- o noua fapta penala: consumul de apa calda din calorifere in scopuri menajere se pedepseste cu puscarie pana la doi ani
- deputatii PSD cer ca, in termen de doi ani de la aparitia legii, sa se monteze contoare la fiecare bransament. Nerespectarea termenului pentru contorizare integrala se pedepseste cu amenda intre 150 si 200 de milioane de lei

Pe lângă faptul că acest dement proiect de lege va elimina concurenţa din domeniu, făcându-ne pe toţi consumatori captivi ai unui sistem falimentar şi dincolo de crearea unor infracţiuni absurde, va determina nişte conflicte serioase între cei care vor să se debranşeze şi cei care nu vor/nu pot, care vor submina restul de cooperare existent la nivelul asociaţiilor de locatari.

luni, mai 03, 2004

Noua generaţie de baroni?
Mult mai plauzibil este ca scoaterea la lumina a dosarelor lui Mischie nu reprezinta decit un joc de putere in interiorul PSD. Un avertisment pentru toti baronii locali care indraznesc sa se considere mai puternici decit sefii de la centru, dar si semnul unei schimbari de generatii.
Incet, incet, vechea garda de mahari (Mischie, Ivanovici, Savu) este trecuta pe linie moarta, iar locul lor va fi luat de "lupii tineri" (Oprisan, Mazare). De noua garnitura de activisti, mai spilcuiti, mai "europeni", care mint cu mai mult tupeu, care inteleg necesitatea vitala de a detine canale mass-media sau macar de a le controla.

sâmbătă, mai 01, 2004

Uniunea Europeană, vecina noastră, în viziunea Evenimentului Zilei:

De reţinut: Nu s-au adeverit nici temerile ca se vor scumpi casele. De fapt, ele s-au ieftinit usor dupa ce s-a spart "balonul de sapun" creat de unele agentii, care anticipau ca strainii vor invada piata imobiliara ceha.
Iată însă cum percep unii noile state membre :-) : http://molvania.com

Ministrul Gabriel Oprea susţine că nu se vor interzice centralele de apartament: locatarii cu centrale de apartament nu au de ce sa fie ingrijorati si ca nu li se va impune niciodata sa renunte la acestea. "Ei pot sa le foloseasca in continuare, cu respectarea normelor legale existente in domeniu. Cetatenii sint liberi sa isi aleaga orice sistem de incalzire doresc, cu conditia sa respecte drepturile celorlalti locatari, daca locuiesc intr-o cladire cu mai multe apartamente", afirma ministrul.