marți, mai 18, 2004

Iarăşi despre munca minorilor:
"In multe dintre familiile care traiesc la limita subzistentei, copiii sunt singura sursa de venit", ne explica Eugen Borlea, directorul World Vision Iasi. "Nici macar nu este vorba de contracte, se face un barter in cele din urma, care de multe ori nici nu este respectat. In cazuri cu care am avut de-a face, copiii vroiau inapoi la munca, pentru a-si intretine familia."
"Copiii nostri se joaca in solarii si ne ajuta, chiar si cei de 3-4 ani au ceva de facut", declara pentru un ziar central unul dintre legumicultori. Intr-adevar, la Matca muncesc chiar si copii, si nimeni nu pare deranjat de acest lucru.
"Nu prea se pricep copiii, trebuie sa mai stai si sa-i inveti, dar sunt harnici si-i folosim la munci unde nu trebuie multa pricepere", ne declara un taran. Spre exemplu, la curatarea si legarea viei.
Este o obisnuinta ca fermele din estul Romaniei sa angajeze la munca si copii din Republica Moldova. Recent, doi copii au fost prinsi de Politia de Frontiera trecand ilegal granita, pentru a munci in agricultura in judetul Vaslui. Dar astfel de aranjamente se fac si mult mai organizat. In Iasi spre exemplu, 400 de copii moldoveni au trecut granita numai intr-o saptamana din septembrie anul trecut, pentru a culege fructe.