vineri, mai 14, 2004

Comuna Flămânzi a fost avansată la rangul de oraş. Prima consecinţă, în afara mândriei primarului: "Schimbarea de statut a localitatii e subiect de discutie la Bruxelles, pentru ca fondurile SAPARD destinate drumului comunal au fost alocate spre beneficiul unor tarani, care intre timp s-au trezit oraseni." E vorba de ultimele tranşe (până în octombrie) ale unui împrumut de 991.175 euro.
Altfel, oraşul pare a fi interesant:

"Primitive pluguri cu coarne si cai roibi ascutiti de foame odihnesc in fata grajdurilor, iar pe bancutele de scanduri din fata portii se usuca la soare cate-o babuta. Un taran burtos, cu coasa pe umar, trece lenes strada. Ai grija sa apesi frana, sa incetinesti. Nevasta-sa a traversat deja si il asteapta pe margine, cu o sapa stirba la picior; se intalnesc amandoi pe cararea cheala, langa Drumul European E 58. Au venit de la lucru. E timpul amiezii."


Reporterii Jurnalului au cules şi câteva obiceiuri locale din categoria "mica ciupeală":

Directoarea şcolii: in biroul meu, am amenajat un laborator de informatica cu patru calculatoare si, incetisor, le facem pe toate".
Un invatator: "Chiar sotia mea si-a inchiriat apartamentul pentru gradinita, dar Primaria plateste o chirie mica, numai 600 de mii de lei pe luna."


Aflăm şi cine susţine balanţa de plăţi a României:

Fabrica de confectii, fosta filatura, este motorul economic al orasului. Intr-o hala imensa, cu masini moderne, lucreaza 672 de persoane, dintre care 525 de femei, platite cu salarii variind intre 2.500.000 si 5.000.000 de lei; croitoresele fac haine exclusiv pentru Anglia, rochii vaporoase, inflorate, la pretul de 23 de lire sterline. "Doamne-fereste sa apara in Flamanzi o fusta 'englezeasca', ca scandalu-i gata!", zice o croitoreasa care impunge cu acul gauri pentru nasturi.