joi, iulie 29, 2004

Recomandările FMI: Procesul de restructurare a economiei se desfasoara prea lent, iar autoritatile romane ar trebui sa continue mai agresiv restructurarea sectoarelor economice cu probleme, sa accelereze privatizarea sectorului energetic si sa imbunatateasca functionarea legislatiei privind falimentul, pentru a reduce arieratele.
Potrivit raportului de tara, nivelul arieratelor este estimat la 39,7 la suta din PIB...

miercuri, iulie 28, 2004

Un jurnalist american despre România: What's surprising to an outsider like me is how widely and in how much detail all this corruption (and more) are known. This was certainly somewhat a function of my milieu, which trended seriously toward young urban professionals or cultural figures sympathetic to the Liberal Party. But it's also a measure of the deep and perhaps decisive urban/rural split in the country, which is more pronounced than any country I've witnessed, with the possible exception of Milosevic's rump Yugoslavia. In Bucharest and the other large cities, there is no shortage of critical newspapers, muckraking revelations, national and international television news, student populations, and what one diplomat called "the most youth-obsessed culture I've ever seen."

FMI: In 2001-03, fiscal and monetary polices succeeded in attaining the disinflation target. Privatization accelerated, employment in SOEs was reduced substantially, and utilities' collection rates improved. However, rapid credit growth and an excessive minimum wage increase in 2003 led to a widening of the external current account deficit and prevented faster disinflation. The business climate improved owing to greater macroeconomic stability, strengthened transparency of the tax system, and progress toward EU accession, but remained adversely affected by governance issues.

Aderarea costă zeci de miliarde de Euro. Studiile de impact lansate astazi de Institutul European din Romania (IER) avanseaza cifre concrete cu privire la costurile si beneficiile aderarii: transport - 28,9 miliarde Euro, mediu: 29,5 miliarde Euro
Studiile de impact se găsesc pe site-ul IER.

marți, iulie 27, 2004

Publicaţie FMI: Romania: Selected Issues and Statistical Appendix
Widespread arrears reflect the slow pace of restructuring in Romania, and have delayed the transition to a market economy. State-owned enterprises (SOEs), after losing access to directed credit and most budget subsidies in the 1990s have resorted to payments offsets and arrears to keep afloat. The authorities sanctioned this outcome by tolerating late payment of tax and utility bills. The associated lack of transparency has hampered structural reform efforts and contributed to the growth of the informal economy, weak governance and tax evasion.
[...]
We find that inflation persistence is the most important source of inflation, followed by exchange rate and labor cost shocks.

Cu căruţele în UE: ...In cabinele combinelor, mecanicii stau fierti ca in conserva. Tata Floarea aduna paiele, din urma, cu furca. "Usurel, tata, striga unul din carutasii care isi asteapta caii sa rasufle, nu zgaria pamantul, ca nu ti-l primeste in UE".

luni, iulie 26, 2004

6,5 milioane de romani traiesc in mizerie: Din punct de vedere geografic, 25% dintre ei traiesc in zona de nord-est a tarii, adica Moldova, aceasta fiind regiunea cu cel mai ridicat risc de saracie (43%), la polul opus situandu-se Bucurestiul.

Satele din Moldova se golesc: In Izvoare, la frontiera dintre judetele Iasi si Neamt, aproape ca nu exista familie care sa nu aiba cel putin un fiu sau o fiica la munca in Italia, Spania, Irlanda, Israel sau chiar in America.
Cu valuta, fie sporeste septelul, fie in ograda "rasare" si un tractor cu remorca. [...] Si "look"-ul batranelor s-a schimbat rapical. Femeile poarta dinti din aur, ceas, cercei cu multe karate, lanturi groase, baticurile fie sunt din matase, fie au fost lepadate pentru a se vedea parul vopsit. Catrintele au fost inlocuite cu fuste de stofa pentru mersul la biserica si cu pantaloni cu sort pentru ca sa se poata urca pe biciclete. Papucii sunt musai cu toc patrat daca vor sa faca parte din protipendada satului.

Tiganii din Europa Centrală nu se inghesuie in UE: O explicatie pentru numarul mic de tigani care au plecat in vest este faptul ca doar citeva dintre cele 15 membre mai vechi ale UE si-au deschis pietele de munca pentru nou-veniti.

sâmbătă, iulie 24, 2004

OMV-Petrom
A. Năstase: Cine conduce Petrom controleaza economia romaneasca, iar cine stapaneste economia poate controla si politica [...] acest moment este unul dintre cele mai importante in lupta impotriva coruptiei. Imaginea de sursa de muls inceteaza in acest moment. Petrom a devenit o companie privata, care isi va desfasura relatiile economice strict pe baza criteriilor economice de piata.
Wolfgang Ruttenstorfer, OMV: Noi vom conduce compania si o vom face in interesul Romaniei. Nu ne vom amesteca in politica. Politicul cu politicul, economia cu economia.

O olimpică din România în America: [La Princeton] absolut orice problema ai avea, se rezolva prea usor si nu ai satisfactie. Ma enerveaza ca este un sistem foarte bine pus la punct, care functioneaza perfect si nu te poti lovi de nici un fel de greutati. Iti cam limiteaza putin creativitatea.

joi, iulie 22, 2004

Nonsens juridic la Washington: "I-am dat asigurări preşedintelui că în situaţii speciale vom face proiecte de lege pentru fiecare caz în parte şi vom cere apoi aprobarea Parlamentului," a declarat Adrian Năstase....

Năstase vrea încă o modificare a Constituţiei: Intrebat daca retinerile sale in a-si anunta candidatura sunt determinate de perceptia potrivit careia atributiile executive sunt mai mari decat cele prezidentiale, premierul a aratat ca Executivul s-a intarit foarte mult in ultimii patru ani, avand un mod de functionare similar guvernelor din celelalte tari europene. "Presedintele are un rol care a fost definit in niste circumstante speciale, nu atat datorita modelului anterior anului 1989, cand, probabil, modelul de secretar general era mult mai important decat cel de presedinte al tarii. Cred ca a aparut in mare masura pentru ca noi am preluat in Constitutie modelul combinat belgian-francez si, in felul acesta, Romania s-a construit ca o tara semiprezidentiala", a adaugat Nastase. Totodata, premierul roman a adaugat ca "este posibila si o modificare a Constitutiei".

Din cauza celor 500 de euro care trebuie arătaţi la frontieră, românii au inventat "cămătăria de frontieră" şi metoda "autocarului gol": Cu o zi inaintea plecarii, romanii sunt invatati sa plece pe jos pana in Ungaria. Li se da o harta, cu ajutorul careia oamenii ajung in anumite parcari din zona maghiara a frontierei. Aici asteapta un reprezentant al transportatorului, care anunta in Romania momentul in care s-au strans toti "turistii". In acel moment, firma trimite un sofer cu autocar gol, care - la controlul de frontiera - motiveaza ca un alt autocar al agentiei s-a stricat, undeva in Austria, si merge sa-i preia pe turisti.

Raportul Cato-Fraser privind libertarea economică şi în presa română: Romania taxeaza venitul din munca la niveluri prea mari fata de restul lumii, nu are o justitie independenta si nu ofera imaginea unui stat democratic.

Unde se duc banii românilor? Un studiu realizat de compania Synovate, in exclusivitate pentru revista Capital, releva faptul ca aproximativ 80% din veniturile unei familii reprezinta cheltuieli obligatorii.

miercuri, iulie 21, 2004

Dacia "Frankenstein": O sursa mai importanta de diminuare a costurilor, si cea mai controversata, probabil, a fost decizia de a limita automatizarea inglobata in procesul de productie, scrie Financial Times. La Fabrica din Pitesti, in locul celor o mie de roboti pe care o uzina moderna i-ar folosi la asamblare, exista un singur robot utilizat pentru a instala parbrize. "In incercarea de a micsora costurile, au dat ceasul inapoi cu 20 de ani", a apreciat John Lawson, analist la Citigroup Smith Barney.

Ferme de 50 de hectare: "La un profit mediu de 100 de euro pe hectar, o familie cu doi copii va avea nevoie de 50 de hectare de teren pentru a avea un venit raporat la salariul minim pe economie", sustine Catalin Simota. "Nu de alta, dar regulile in Uniunea Europeana sunt altele. Pana acum, in Romania, a existat un model economic agricol bazat pe furt, fiecare avand impresia ca poate ciupi ceva. La o medie a terenului pe familie de 4 hectare, ar fi trebuit ca taranul roman sa fie de mult in faliment", adauga directorul Institutului de Cercetari pentru Pedologie si Agrochimie.

marți, iulie 20, 2004

Bugetul de asigurări sociale se va echilibra de-abia în 2045, conform unei simulări desfăşurate de Ministerul Finanţelor Publice. Între timp, sistemul de pensii va trebuie reformat, pentru a evita o criză.

Dorohoiul de langa Madrid: Micul Botosani din Lombardia si Noul Dorohoi de langa Madrid... In Italia, 1 din 5 imigranti este roman.

luni, iulie 19, 2004

Economic Freedom of the World - 2004 Annual Report:
România pe locul 103, la egalitate cu Benin, Ciad şi Siria, şi înaintea următoarelor: Columbia, Niger, Rwanda, Ucraina, Sierra Leone, Gabon, Togo, Rusia, Burundi, Rep. Congo, Guinea-Bissau, Algeria, Venezuela, Republica Centrafricană, R. D. Congo, Zimbabwe şi Myanmar.
Restul de 100 de ţări sunt înaintea României: Hong Kong pe primul loc, Estonia pe locul 11, Botswana pe locul 18, Ungaria pe locul 22 etc.

Un interviu cu Bogdan Baltazar: Pe piata vor ramane maximum 15 banci ... inflatia reala in mediul urban este de 16-18%.

vineri, iulie 16, 2004

Nordul Spaniei se umple de români: S-a umplut Madridul de romani. Peste tot auzi vorbindu-se romaneste si nu mai este ca inainte - cum veneai, cum iti gaseai de lucru. Acum e tare greu. Suntem prea multi. [...] Cu greu a gasit un suflet milostiv care i-a promis o slujba in Belmonte. Ca sa fie sigura ca de data asta visul i se implineste, i-a dat omului 300 de euro. "Si spaniolii se bucura cand le dai un ban", spune Roxana. [...] Singura problema este ca nu are acte in regula, dar Belmonte este o localitate mica - "daca vrea, patronul poate sa roage oficialii sa inchida ochii".

joi, iulie 15, 2004

Economia informală: La mariajul cu economia informala europeana, contribuim cu 33,4% din PIB si cu 24% din forta de munca... afacerile din zona informala sunt, aproape fara exceptie, prinse in cercul vicios al deficitului de productivitate. Ele beneficiaza de o scutire importanta de costuri prin faptul ca nu platesc impozite, dar platesc 10-20% din venit pentru a-si onora (prin mita, dobanzi camataresti, amenzi) statutul de operator la negru, pentru ca in final sa nu le ramana resurse pentru investitii in tehnologie, in capitalul uman sau in marketing.
Nici italienii nu se lasă mai prejos: ...2,5 milioane de straini cu permis de munca si cel putin tot atatia lucrand ilegal, intr-un sector informal ale carui proportii surclaseaza India ori Costa Rica.

Luăm cu o mână, dăm cu cealaltă: De altfel, bugetul Romaniei pe anul acesta trebuie sa se incadreze intr-o tinta mult mai restrictiva a deficitului ? doar 2,1% din PIB (fata de 2,4% anul trecut). Unul dintre preturile platite va fi reducerea subventiilor acordate companiilor de stat. Pentru ca acestea sa supravietuiasca, "gaselnita" Guvernului va fi scutirea "in avans" de plata obligatiilor catre bugetele statului datorate anul acesta, subventia diminuandu-se cu suma corespunzatoare iertarii de datorii.

Centrale termice: Vanzarile de centrale termice au scazut in lunile aprilie-iunie cu pana la 50 la suta, fata de aceeasi perioada a anului trecut... Scaderea brutala a vanzarilor de centrale termice se datoreaza in principal faptului ca procedurile de debransare si de autorizare pentru instalarea unei centrale termice de apartament au inceput sa fie din ce in ce mai greoaie si mai dificil de obtinut.
Între timp, 800.000 de proprietari au renuntat la incalzirea centrala fiindcă ...se pot economisi anual 48% din costuri in cazul centralei termice individuale.

marți, iulie 13, 2004

Săptămâna trecută: Ministrul Finantelor, Mihai Tanasescu, a afirmat, saptamana trecuta, ca rata inflatiei inregistrata in primul semestru a fost mult inferioara asteptarilor autoritatilor, ceea ce ar permite Bancii Nationale sa reduca ratele dobanzilor, transmite Reuters.
Luni: Banca Nationala a redus dobanda de interventie cu inca 0,75%.
Glumă?: În prezent, BNR este o bancă centrală modernă, independentă, asemănătoare celor din statele cu economie de piaţă avansată.

luni, iulie 12, 2004

Cristian Tudor Popescu - Lovitură de stat la partid: ... dupa blitz krieg-ul de saptamana trecuta, razboiul dintre Adrian Nastase si Ion Iliescu continua pozitional. Miza lui: nici Cotrocenii, nici Palatul Victoria, ci sediul din Baneasa al Partidului. Chiar cu pretul infrangerii in alegerile din toamna.

sâmbătă, iulie 10, 2004

Sabin Gherman devine ţărănist
Numele cel mai cunoscut din PCD si care va deveni incepand cu 7 august taranist este cel al lui Sabin Gherman, recunoscut pentru ideile sale proregionaliste si de autonomie locala. Există oare perspectiva unui partid creştin-democrat modern?

Căldură mare. La Vila Lac 2
Afara, temperatura bate spre 40 de grade pe scara lui Celsius. Dincolo de poarta vilei cu lac si marchiza, la numarul doi, presa asteapta infrigurata deznodamantul discutiunii. Cei doi - transpirati, transfigurati, dar plini de dignitate...
Iliescu: Caldura mare, monser...
Nastase: Precum spuneti, domnule...

FDGR vrea in parlament: Ideea "deschiderii" FDGR catre romanii de alta etnie a fost lansata de catre Martin Botesch, noul presedinte al Consiliului Judetean Sibiu si sef al organizatiei judetene FDGR Sibiu. [...] "Populatia germana este imbatrinita si nu avem multi tineri in Forum, de aceea dorim sa atragem membri si de alta etnie dar cu o educatie asemanatoare noua..." Oare nu vizează acelaşi public ţintă ca şi PNTCD-ul lui Ciuhandu?

vineri, iulie 09, 2004

În Adevărul, un scurt rezumat al conflictului Iliescu-Năstase.
Pe aceeaşi temă, Vladimir Pasti: Formula propusa de presedintele Ion Iliescu este cea a unui guvern de tehnicieni, condus "din spate" de partid. [...] Acestei formule, Adrian Nastase i-a opus formula "liderii politici castigatori preiau guvernarea". [...] In opinia presedintelui Iliescu, o astfel de solutie politica echivaleaza cu un monopol al puterii. Are dreptate. In opinia mea, un astfel de monopol este indispensabil sistemului politic actual din Romania.
Cristian Pârvulescu: Echipa americana de consiliere a liderului PSD este prezenta in Romania si este specializata in restructurarea partidelor progresiste. Cred ca asta s-a vizat si acum. Crearea pentru Adrian Nastase a unei imagini de reformist, care se confrunta cu un adversar conservator si anacronic.

Prietenul la nevoie se cunoaşte: Presedintele camerei de turism din Varna, Dimitar Dimitrov, a caracterizat drept vicleana hotarirea Romaniei ca exact la mijlocul lunii iulie sa introduca o viza de tranzit pentru turistii din CSI care calatoresc spre Bulgaria.

joi, iulie 08, 2004

În Ungaria, după aderare: Potrivit presei maghiare, comertul cu zahar derulat la frontiera cu Romania a devenit mai profitabil decat contrabanda cu benzina.

La Focşani: "Daca un ziar loveste in putere, agentii economici se tem sa-si faca publicitate. Vor sa ne ajute, dar sa nu se afle, pina si actiunile umanitare ale ziarelor independente sint sprijinite sub protectia anonimatului". "Ne spun, va dam bani, dar sa nu ne apara reclama", au incercat sa explice Alina Barcauan si Nicoleta Bichescu.

Michael Guest: Sincer vorbind, Romania sufera din cauza influentei prea multor baroni si baronese.

miercuri, iulie 07, 2004

"Dar poate ca unii nici nu vor sa munceasca, spune soferul Dumitru Ignatiuc. Targul e plin de afise, ca se cauta 250 de femei pentru munca la confectii, dar nu se prezinta nimeni la angajare. Le place sa stea acasa si sa ia ajutor social - asta cu ajutorul social e cea mai proasta lege, incurajeaza statul degeaba."

Romania - democratie de fatada: In Romania domneste o democratie de fatada, in care legile sint contrazise de practica [...] Justitia ramine in mina puterii [...] Democratie prin ordonante de urgenta. Raportul complet (realizat de Fundaţia pentru o Societate Deschisă, Centrul de Resurse Juridice, Institutul pentru Politici Publice şi Centrul pentru Parteneriat şi Egalitate) poate fi descărcat aici (PDF).

Ciuhandu: Nu mi-e frica de regateni. [...] Trebuie sa revenim la un discurs radical, dar nu e un anticomunism in sensul primitiv al cuvintului. Noi suportam acum consecintele neocomunismului, tara romaneasca nu s-a eliberat de structurile comuniste, nici economic, nici social, nici macar politic. Exista o poleiala de capitalism si pericolul ca tot acest sistem, care nu e capitalist de nici un fel, sa decada intr-o copie latino-americana sau postsovietica. A fi anticomunist in ziua de azi nu inseamna sa-i bagi pe comunisti in puscarie, asa cum au facut ei cu noi, ci a combate hotia, coruptia, ticalosia, populismul.

Patapievici: Problema "greilor" [PSD] este structurala, tine de felul de structura a partidului, un partid de tip clientela politica, partidul-stat. Si este partidul-stat in sensul ca puterea este bazata pe colonizarea institutiilor statului. Si, atat timp cat vor coloniza institutiile statului, astfel ofera putere, un membru de partid devine un greu din sistemul de putere. Deci "greii" partidului reprezinta o problema structurala. Daca vor disparea "greii" Hrebenciuc, Cozmanca, Mihailescu, atunci cei care le vor lua locul nu le vor semana? Le vor semana, pentru ca ei reprezinta functii.

luni, iulie 05, 2004

Adopţiile internaţionale: Noua legislatie, care va intra in vigoare la 1 ianuarie 2005, stabileste ca minorii romani pot fi adoptati doar de rude - de exemplu, bunici - si doar daca au depasit varsta de doi ani. In plus, adoptia internationala este ultima varianta de protectie, doar dupa ce toate celelalte variante au esuat. ABC citeaza, dintr-o informare din 2003 a Fundatiei romane SERA, aratand ca o mie de copii au fost adoptati, in 2002, de familii din Romania. "Asta inseamna ca, in fiecare an, aproape patru mii de copii sunt privati de dreptul la o familie straina", adauga sursa citata.

Oraşul Flămânzi: In Flamanzi s-a reusit inlocuirea transportului in comun cu transportul individual, cu caruta, ceea ce in contextul crizei mondiale de energie reprezinta o initiativa geniala. Puncte de alimentare a cailor exista la fiecare resedinta, in timp ce prima benzinarie din cel mai ecologic oras al mileniului III abia se construieste.

Verheugen: Situatia Romaniei si Bulgariei este diferita de cea in care s-au aflat cele zece tari central si est-europene. Este vorba despre diferenta dintre promisiuni si realizari. [...] Eu anticipez ca ar putea apare o intarziere, din motive exclusiv birocratice, a inchiderii negocierilor cu Romania.

vineri, iulie 02, 2004

Pentru un sfert dintre "contribuabili", Romania este paradis fiscal: Reesalonarile si reducerile la plata taxelor si impozitelor pe care statul le-a acordat dupa "criterii oculte" unor societati au contribuit la sporirea fiscalitatii efective cu aproximativ 10% din Produsul Intern Brut (PIB), sustine deputatul PNL Eugen Nicolaescu. [...] Nicolaescu estimeaza ca pentru contribuabilii care isi platesc darile rata reala a fiscalitatii se ridica la aproximativ 38-39% din PIB, comparativ cu 29,5% din PIB, cat a fost proiectia bugetului de stat pe anul in curs.
In afara de taxele si impozitele cunoscute, taxele nefiscale majoreaza fiscalitatea cu aproximativ 2% din PIB. Totodata, micile atentii acordate de cetateni functionarilor publici se traduc printr-o crestere a fiscalitatii cu alte 5 procente din PIB, mai sustine Nicolaescu.

joi, iulie 01, 2004

Mita, mai mare decât impozitul: ...Astfel, in multe cazuri, fondurile alocate mituirii functionarilor depasesc chiar cota de impozitare a microintreprinderilor, care este de 1,5% din cifra de afaceri. Aceasta cota este echivalenta cu un impozit aplicat la un profit de 6%. Potrivit raportului, realizat pe baza unui sondaj facut pe un esantion de 300 de firme localizate in Bucuresti si in alte sapte orase mari, companiile cu capital strain platesc in general taxe informale, adica mita, mai scazute. 89% dintre companiile straine raporteaza plati informale sub nivelul de 1%, in vreme ce aproximativ 15% dintre firmele cu capital romanesc raporteaza plati informale de 6-10%.

Oltenia, patria strigoilor: In satele din sudul tarii, mortii nu scapa fara o andrea infipta in buric; Leacul impotriva moroilor care aduc boli este smulgerea inimii si arderea ei in jar